Tegn på progresjon i yoga og meditasjon

Ubegrenset tilgang til Yoga & Pilates

Det er lett å melde seg inn, lett å holde praktis eller trening vedlike og lett å avslutte når du ønsker.

Mange som begynner med yoga og meditasjon lurer på hvordan man kan måle og/eller se progresjon.

«Ikke bedøm din yoga og meditasjon. Ikke vurder dem. Hjernen og sinnet ditt kan ikke fortelle deg hvor bra du gjorde det. Så lenge du er på matta og prøver, kommer noe til å skje.»

Det å utøve yoga og meditasjon vil være det mest nyttige du noensinne har gjort. Det vil påvirke hvert område i livet ditt og livene til de rundt deg.

Gjør du progresjon?

Du kommer ikke til å få noen six-pack, eller store biceps. Du kommer ikke til å vinne noen løp eller fotballkamp. Det du derimot kommer til å merke er små tegn til at du blir mentalt sterkere. Disse tegnene krever gjerne at du «lytter og ser» nøye innover:

 • Du får bedre oversikt over og avstand til hva sinnet ditt driver med i løpet av en dag.
 • Du vil bruke mindre tid på å være sint på andre eller situasjoner og mer tid på å bry deg om andre.
 • Du vil klare å fokusere bedre på og holde fokus lengre når du leser, lytter, gjør arbeidsoppgaver etc.
 • Du kommer til å ta ting mindre personlig etter hvert som ditt ego krymper.
 • Mer tid i løpet av dagen der du er helt til stede i øyeblikket.
 • Bruke mindre tid på å bekymre deg over fremtiden og/eller plage deg selv med hendelser fra fortiden.
 • Bedre evner til å motstå usunne «cravings», endre vaner.
 • Mindre følelsesstyrt, bedre emosjonell balanse.

Gjennom den fysiske yogapraksisen opplever mange også å:

 • Bli mer bevisst pusten sin. Mange puster ikke med magen og mange holder pusten mye. Dette påvirker absolutt alt annet, både kroppslig og mentalt.
 • Få mindre stivhet og smerter i ryggen, hoftene, nakken og skuldrene.
 • Begynne å sove bedre og ikke våkne opp om natta.
 • Sjeldnere og mildere hodepine.
 • Du vil få økt bevissthet i hvordan kroppen reagerer på hvordan du mentalt og emosjonelt har det.
 • Få sterkere og mer smidig kropp.

 

Mange av disse tegnene er ganske så subtile og ikke like lette å merke da endringene skjer gradvis over tid. Derfor sier vi også at dersom du ønsker å se om yoga og meditasjon er noe for deg, bli med i minst 8 uker – og ikke mist motet! Let etter eksempler i hverdagen din. Kanskje du ikke ble så irritert da en billist ikke holdt vikeplikten slik at du ikke hyttet med neven og tutet med hornet. Kanskje du ikke reagerte så veldig da en kollega ble irritert på deg. Kanskje du evnet å møte det med empati i stedet og tenke at «hen har nok en dårlig dag» og spørre vedkommende hvordan det går? Eller kanskje du merket du holdt pusten da du strevde med en krevende oppgave på jobb og skuldrene steg høyere og høyere opp mot ørene?

Progresjon – et paradoks?

Å snakke om progresjon når det kommer til yoga og meditasjon er på mange måter et paradoks. For til syvende å sist er det total bevissthet og tilstedeværelse man oppnår. Og det i seg selv er ikke et mål. Det er å bare være. Men, når du er fanget av sinnets tanker, egoet, mini-me – kjært barn har mange navn – så er det noen trinn på veien du rett og slett må ta gjennom å øve, lytte og se. En av de viktigste tingene du lærer er å ikke dømme deg selv, dine tanker, din «progresjon», og selvfølgelig ikke dømme andre. Det er for de aller fleste ikke gjort i en fei. Det tar år, kanskje 10-år. Feiltrinn og motgang er muligheter for vekst og utvikling, å forstå seg selv bedre gjennom et lys av aksept, empati og kjærlighet.

Dette krever mot og tillit. Mot til å gå inn i vonde prosesser, tørre å se seg selv og sin egen bagasje, mot til å endre, til å ta nye valg. Det krever tillit til prosessen, tillit til at alt går bra til slutt – at alt blir som det skal bli.

Med aksept for og vilje til å observere deg selv og dine egne tanker uten å dømme vil du gradvis merke endring mot et mer og mer stabilt sinn og hvordan du ser og møter verden.

Du er hjertelig velkommen til å bli med oss på reisen!

Les mer om og meld deg på vårt tilbud HER.

Hilsen Anne Siri, medeier YogaHaven

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få inspirasjon, tilbud og nyheter om våre yoga og pilates kurs, workshops, Gongbad, massasje / kroppsbehandlinger! Du kan melde deg av når som helst.

YogaHaven AS
© 2022 Yogahaven - Levert av Weinvent

Bli medlem

Få ubegrenset tilgang til alle klasser