Restorativ Yoga

I Restorativ yoga lar du muskler og bindevev strekke og hvile, så kroppen oppnår en dyp avspenning og du gir slipp på stress og spenninger.

Restorativ Yoga

I Restorativ yoga lar du muskler og bindevev strekke og hvile, så kroppen oppnår en dyp avspenning og du gir slipp på stress og spenninger.
Påmelding:
Tidspunkt for ws annonseres fortløpende.
Gå til påmelding >

Hva er Restorativ yoga?

I Restorativ yoga får du gjennom støttede yogastillinger gi kroppen og sinnet ditt den dypeste hvile. I ulike hvilestillinger/yogastillinger inviterer vi inn kroppens iboende evne til å helbrede seg selv. Hvile og teknikker for egenkjærlighet er en av de største gavene du kan gi deg selv og verden. Den bygger på mange av de samme prinsippene som dynamisk yoga, med øvelser som har til hensikt å åpne bryst, vridninger i ryggraden etc. I stedet for å styrke musklene, som i dynamisk yoga, er hensikten med Restorativ yoga å la musklene og bindevevet rundt musklene komme i posisjoner der kroppen oppnår en dyp hvile. Restorativ yoga er derfor en helt rolig yogaform.

For at musklene og bindevevet skal være mest mulig tilgjengelig for avspenning og hvile bruker vi en del utstyr for å avlaste og støtte kroppen i stillingene. Vi bruker yogamatter og ullmatter, bolstre, klosser, pledd, øreputer og bånd. Bruken av slikt utstyr gir oss en unik tilgang på kroppen vår. Instruktøren hjelper til med riggingen inn i stillingene slik at det gir mening og støtte for akkurat din kropp. Hver stilling holdes i 15-20 minutter slik at muskulaturen og bindevevet rundt får tid til å gi slipp. Dette er dyptgående muskulære prosesser. Effekten i nervesystemet tas med fra den ene stillingen til den neste og kroppen går inn i en dypere og dypere avspenning.

Deltakere har etter en time med Restorativ yoga beskrevet at det gir en sammenlignbar følelse med massasje eller fysioterapi time. Læreren guider og tilrettelegger for hvile inn i de ulike stillingene slik at du som deltaker kan bli liggende i stillhet. Vi bruker tid innledningsvis til meditasjon og kroppsguiding, det gir deg de verktøy du trenger underveis for å være i din egen stillhet.

Mange beskriver de helt rolige yogaformene (Restorativ yoga, yoga nidra ol) som noen av de mest avanserte yogaformene man kan praktisere. Hva skjer i møtet med stillhet? Hva skjer uten noen form for stimuli? Du møter deg selv og egne tanker. Det kan være behagelig, ubehagelig, et interessant møte, etc. Uansett hvordan du opplever Restorativ yoga, er det lærerike møter hvor du oppnår ny innsikt om deg selv. Hva skjer når vi tillater kroppen vår å bare være? Introsepsjon er opplevelsen av hva som skjer på innsiden av kroppen. Du vil få verktøy og oppgaver som vil styrke ferdighetene dine i dette.

Flere opplever at de sover bedre etter en time med Restorativ yoga. Vi aktiverer det parasympatiske nervesystemet som bringer kroppen inn i hvile og restitusjon. Når kroppen blir trent i å aktivere denne delen av nervesystemet får du lettere tilgang til det ved andre anledninger, som f.eks. ved søvn. Du blir god på det du trener på, det gjelder for nervesystemet ditt også.

Restorativ yoga har sitt opphav fra B.K.S Iyengar. Han tilpasset ulike yogastillinger som et ledd i rehabiliteringen av alt fra stress, skader og sykdom. I vesten har Judith Hanson Lasater, som er fysioterapeut, videreutviklet yogaformen. Restorativ yoga slik den undervises her på Yogahaven er i tråd med hennes prinsipper. Mindfullness og hvile er en voksende trend i vesten. Kanskje vokser dette frem som en motkultur til dagens krav til et effektivt samfunn, forventninger og krav fra ulike arenaer som vi mennesker må forholde oss til hver dag. I Restorativ yoga får du verktøy til å nedregulere et overaktivt sinn og en anspent kropp.

 

Fakta om Restorativ yoga og avspenning:

 • Stillhet er en forutsetning for å oppnå full avspenning
 • Fysisk behag og komfort er viktig og tilstrebes i stillingene
 • Musklene skal være avspente i stillingene, spente muskler reaktivere nervesystemet
 • Huden skal være varm. Kald hud aktiverer Hypothalamus som igjen aktiverer nervesystemet.
 • Liggende stillinger og stillinger der hjertet er høyere enn hodet senker blodtrykket, aktiverer parasympatikus og reduserer hjerneaktivitet (tankefrekvens) og følelses-trykk.
 • Trykk på benet over og mellom øynene aktiverer «Okular kranierefleks» som senker pulsen
 • Tid er et viktig element i Restorativ yoga. Tid bidrar til at stresshormoner, signalstoffer og spenninger i kroppen brytes ned. Forskning har vist at dette tar minimum 15 minutter.
 • Mørke spiller også en avgjørende faktor ved hvile. Lys deaktiverer den delen av hypothalamus som roer ned nervesystemet. Derfor bruker vi, eller tilbyr vi, øyeputer i undervisningen. Rommet har også dempet belysning.

 

Restorativ yoga er en yogaform som er fin å praktisere sammen med andre. Vi deler energien og opplevelsen sammen.

«Selv mener jeg at dette er den yogaformene som har gitt meg flest verktøy i en ellers hektisk hverdag. Det er et stort innslag av mindfulness og ulike teknikker som jeg har med meg både som spesial pedagog, tobarnsmor og kone. Det er en praksis som gjør meg hel, jeg har verktøy til å stå i meg selv, kjenne bedre etter hva jeg trenger og trives i egen stillhet. Dette er redskaper jeg ikke ville vært foruten og dette unner jeg alle å ha med i verktøykassa si som menneske i 2020»

Maren, yogainstruktør

 

Restorativ yoga kort fortalt:

 • Passer for alle
 • Stillingene tilpasses akkurat deg, din kropp og dine eventuelle utfordringer
 • Roer ned kropp og sinn
 • Stress reduserende
 • Gir bedre søvn
 • Bedre restitusjon
 • Verktøy i en travel hverdag

 

Fotocred: Pickles

Flere klasser innen

yoga, pilates & Gongmeditasjon

MediYoga for deg med ME

MediYoga for deg med mild-moderat ME Vi tilbyr tilrettelagte MediYoga kurs for deg med mild-moderat ME. Erfaringene så langt fra

MediYoga hos YogaHaven

MediYoga

MediYoga (medisinsk yoga) er en rolig og enkel yogaform. Med pusteøvelser, rolige bevegelser i takt med pusten, meditasjon og hvile reduseres stress, smerter og spenninger. Resultatet er mykere kropp og fredfullt sinn.

Pilates hos YogaHaven

Pilates

Pilates gir en sterk, gjennomtrent kropp innenfra!

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få inspirasjon, tilbud og nyheter om våre yoga og pilates kurs, workshops, Gongbad, massasje / kroppsbehandlinger! Du kan melde deg av når som helst.
YogaHaven AS